Hem > Allmän politik, Svenskt näringsliv > Några korta kommentarer till ”Konsten att strula till ett liv”

Några korta kommentarer till ”Konsten att strula till ett liv”

I det förra inlägget analyserades den pågående förskjutningen från idealet om medborgaren till det rena kapitalintresset. Intressant nog släppte Svenskt Näringsliv bara någon dag efteråt rapporten ”Konsten att strula till ett liv”. Slutsatser i rapporten är att många av de humanistiska utbildningar inte är ”effektiva” för varken ”för den enskilde studenten eller samhället i stort”. Därför menar de att ”incitamenten” för högskolorna att erbjuda sådana kurser och för studenter att välja sådana kurser måste minskas (Se Konsten att strula till ett liv, sid 4). I enkla ordalag ska det bli dyrare för högskolor att hålla och studenter att läsa, vad författarna till rapporten menar är, ineffektiva utbildningar.

Röster mot förslaget höjdes snabbt via bloggar, twitter och andra sociala medier och det blev under dagen som pressmeddelandet skickades uppenbart att förslaget hade många högljudda motståndare och väldigt få försvarare. För politikerna i riksdagen var det snabbt uppenbart att det fanns ett mycket starkt motstånd och snabbt togs det avstånd från rapporten.

Rapporten kan därför ses som ett misslyckande för Svenskt näringsliv, men det är att missuppfatta den roll Svenskt näringsliv spelar i den politiska diskussionen i Sverige. Svenskt näringsliv kan som lobbyorganisation, som inte behöver svara mot väljarna, lansera förslag för att testa vilka reaktioner det leder till. Om protester uteblir är det ett förslag som kan plockas upp i riksdagen. Men bara för att ett förslag möter motstånd och förkastas betyder det inte att det är ett misslyckande. För det är också ett sätt att vrida debatten. Att få den offentliga diskussionen på de viktiga punkterna att börja diskutera vissa frågor och, ofta ännu viktigare, att inte diskutera andra. Till sist, som en kombination av de två tidigare punkterna, så blir Svenskt näringsliv det högerspöke som gör att de borgerligas politik inte blir en av två extremer, utan placerar sig i ett mittfält.

 

Referenser:

http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/ungdomsarbetsloshet/konsten-att-strula-till-ett-liv_136378.html (Hämtat 19/9 2011)

http://www.svensktnaringsliv.se/multimedia/archive/00027/Konsten_att_strula_t_27628a.pdf (Hämtat 19/9 2011)

 

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: