Hem > Lokal politik, Umeå > Umeå kommuns kränkande personlighetstest

Umeå kommuns kränkande personlighetstest

I veckan har Västerbottenskuriren avslöjat att lärare inom Umeå kommun varit tvungna att genomgå ett psykologiskt test med en del mycket privata frågor som en del av en ”arbetsförmågebedömning”. Sexliv, bråk med sin respektive, religionstillhörighet, avföring, privatekonomi är några av de områden Umeå kommun tyckt varit viktiga att få information om. Om någon lärare vägrat fylla i testet så har hen riskerat sparken. Testet har sedan legat till grund för omplaceringar och erbjudanden om avgångsvederlag.

Efter avslöjandet och den våg av kritik som vällde in mot dessa test har nu kommunen avbrutit testen och personalutskottet har tagit avstånd från att använda test med kränkande frågor. Lätt att vara efterklok så att säga. Men det ska då också sägas att Lärarförbundet under hela 2012 kritiserat dessa test under långa förhandlingar med kommunen. Under dessa har företrädarna för kommunen valt att försvara dessa test och fortsätta med dem. Detta visar hur Medbestämmandelagen (MBL) till stor del fungerar, det är inte egentligen en förhandlingen mellan arbetsköpare och fack om en förändring, utan ett möte där arbetsköpare informerar facket vad de tänkt genomföra och om facket sedan protesterar förs det in i protokollet för att sedan lämnas därhän.

Några av frågorna tycks rätt uppenbart bryta mot lagen (som att kommuner inte får efterfråga anställdas religionstillhörighet eller ställa integritetskränkande frågor), men det kan vara så att kommunen använt ett kryphål i lagen då de anlitat ett utomstående företag, Personalpartner, som administrerat testerna. Det troliga är dock att representanter på kommunen inte bara saknat kunskap om lagen, utan också tyckt testerna varit så ”oskyldiga” att de inte ens behövde undersöka lagen. Till skillnad från de lärare som genomgått dessa test lär nog dessa representanter inte riskera att få sparken.

Dessa test följer en trend där våra liv alltmer underordnas våra arbetsköpares intressen. Umeå kommun har uppenbarligen inte sett några problem fram till det uppmärksammades i media. Bland kommentarerna på artiklarna om testet så var de flesta väldigt kritiska, men det fanns några få som var positiva, eller snarare förlåtande, och följande citat från pseudonymen Nero är ett exempel (finns som kommentar under denna artikel);

Hetsa inte upp er i onödan. Tanken bakom det hela är säkert god. Det sitter garanterat en massa folk på fel plats inom organisationen och det mår ingen bra av. Om en organisation ska fungera optimalt måste man ha folk som mår bra. Skulle ni tycka att det är bra att kommunen låter folk bara sitter där de sitter och inte fungera (och bli betalda av skattepengar)? Bättre att de får byta arbetsuppgifter som passar bättre eller få en bra avgångsvederlag så de får söka sig till ett jobb där de trivs.

Men om frågorna i den metoden som användes är de bästa kan jag ifrågasätta.

Detta sätt att resonera lär bli allt vanligare. Syftet ses som gott då företagets/organisationens bästa var för ögonen. De anställda ska helt underordna sig organisationen. Att inte utlämna privata detaljer om sitt liv, att kritisera sin arbetsplats och liknande exempel blir då ett oacceptabelt beteende som visar på personens bristande lojalitet mot sin arbetsköpare. Samtidigt finns det en annan linje i kommentaren som säger att detta också är bra för den enskilde. Detta test skulle då vara bra för individen då hen inte mår bra av att sitta på ”fel plats inom organisationen”. Därför bör hen vara tacksam att hen får genomgå detta test som påtvingats uppifrån.

Vi lär som sagt få se mer av detta i framtiden. Umeå kommun utgör inte ett enskilt undantag. Inom vissa privata branscher är liknande test vanliga. De privata har dock fördelen av att lättare kunna dölja detta för allmänheten och inget behov av att leva upp till de moraliska krav vi har på våra skattefinansierade verksamheter i Sverige. Gränser förskjuts konstant. Saker som tidigare varit ytterst kontroversiella som till exempel övervakningskameror riktade mot personalen är idag vanliga inslag i våra arbetsliv. På liknande sätt lär gränserna mellan fritid och arbetstid och privatliv och arbetsliv bli allt suddigare. Och det är fritiden och och privatlivet som får stryka på foten.

Annonser
Kategorier:Lokal politik, Umeå
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: